مایک پمپئو گفته ایرانیها کمی سروصدا میکنند و بعد تمام. اما بنظر میرسد اتفاقا آنچه باعث خشم توییتری دونالد ترامپ شده، آرامش ایران و در عین حال انتقامگیری تدریجی است.
نام راهبردی که تهران در برابر ترور سردار سلیمانی در پیش گرفته است را میتوان "آرامش فعال" گذاشت. راهبردی که ناشی از صبر استراتژیک ایران در برابر تروریسم دولتی ترامپ است.
ترامپ یک تروریست است. روش تروریستها این است که یک اقدام نمادین و هولناک برای ترساندن شما انجام میدهند و بعد مخفی میشوند. یازدهم سپتامبر را به یاد بیاورید. حملهای شدید و بعد، تمام. درست ملنند حمله داعشیها به ساختمان مجلس در تهران.
تروریستها با نشانه گرفتن عاطفه ملتها، آنها را به امتیاز دادن وادار میکنند. مجبور میکنند از ترس، یا اقدام تلافیجویانه ناشیانه انجام دهید و آنها را در مقام مظلوم بنشانید، یا به فاز امتیازدهی وارد شوید.
دکترین شوک از همین روشها الهام گرفته است. شلیک برای ترساندن و برهم زدن نظم محاسباتی حریف. مانند ترور سفیر روسیه در ترکیه. بدترین اقدام در چنین شرایطی شتابزدگی است. شتاب در اقدام، می تواند با خطای بسیار همراه شود. بسیاری از امتیازاتی که دولتها در طول تاریخ داده اند، به دلیل شتاب در انتقام گیری بوده است که تبعاتی نافرجام داشته و گاهی حتی همین شتاب زدگی، درست همان چیزی است که طرف مقابل می خواهد.
ترامپ در موضوع خروج از برجام نیز نشان داد که می خواهد اعصاب سیاسی ایران را بهم ریخته و کشورمان را وادار کند که بلافاصله از برجام خارج شود، اما آیا چنین شد؟ نه. چون تهران آگاهانه مانع از تحقق پیش بینی ترامپ شد و نگذاشت کسی در جهان، ایران را مسئول برهم زدن توافق هسته ای معرفی کند.
حالا در موضوع ترور سپهبد سلیمانی، آمریکا باز هم سعی دارد ایران را تحریک به واکنش کند. آمریکا می داند که اگر ایران واکنشی سریع از خود نشان ندهد، آینده انتقام گیری از امریکا روشن نیست و این باعث افزایش شدید هزینه های نظامی آمریکا می شود. به قول عبدالباری عطوان، سردبیر روزنامه اینترنتی رای الیوم، انتظار اعدام از اجرای آن دردناکتر است.
با وجود اینکه هنوز تهران به این ترور واکنشی نشان نداده و جهان در انتظار نتیجه «انتقام سخت» ایران است و به نظر می رسد حتی رسانه های غربی نیز برای این انتقام گیری مشروعیت قائلند، تاکنون تهران ضرباتی سخت به آمریکا و متحدانش وارد کرده که در نگاه اول شاید چندان واضح نباشد.
ضربه نخست، شلیک پراکنده راکت و موشک به اطراف پایگاه های آمریکایی در چند نقطع عراق بود. پیامی واضح درباره اینکه انتقامی شدید در راه است. این موشک ها ممکن است خسارت بار نبوده باشد، اما تحقیر رسمی نیروهای آمریکایی در منطقه محسوب می شود که خود را بی پناه حس می کنند.
ضربه دوم که بسیار عمیق تر بود، اخراج آمریکایی ها از عراق بود. اقدامی تحقیرآمیز که واشنگتن را رسما پس از 17 سال وادار به پذیرش شکست در عراق کرد. آمریکا یکی از مهمترین پایگاه های خود را در غرب آسیا از دست داده و حالا متحدانش را تنهاتر از قبل می گذارد.
ضربه سوم، پایان همه تعهدات هسته ای ایران در برجام بود. اقدامی کاملا بی سروصدا که ترامپ را به شدت زیرسوال برد. حالا رقبای انتخاباتی از او می پرسند، دستاورد فشار های هسته ای کاخ سفید چه بود وقتی که ایران در برنامه هسته ای خود آزادتر از همیشه پیش می رود؟
و اما ضربه چهارم که نمادی از قدرت نرم ایران در برابر حمله سخت نظامی آمریکاست، برگزاری چند روزه مراسم تشییع پیکر سردار سلیمانی در شهرهای مختلف ایران و عراق است. میلیون ها تشییع کننده پیکر سپهبد سلیمانی، با حضور خود نشان دادند که آمریکا و تبلیغات اش برعلیه مشروعیت جمهوری اسلامی و محور مقاومت که در جریان اعتراضات عراق و ایران بازتاب رسانه ای ویژه ای در غرب یافته بود، هیچ تاثیری بر مردم ایران نگذاشته و مردم منطقه با تنفر از آمریکا یاد کرده و پشت محور مقاومت هستند.
این ضربات پی در پی در کنار برخی حملات سایبری خودجوش، آمریکا را شبیه به کسی کرده که در گوشه رینگ گرفتار شده و ضرباتی پی در پی می خورد. برای همین ترامپ فقط آرزوهایش را برای حمله به 52 نقطه در ایران توئیت می کند. بی آنکه متوجه باشد، آنکه دستگاه محاسباتی اش از کار افتاده خود اوست، نه ایران.
ترامپ از این می ترسد که ایران در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا دست به انتقام گیری بزند. او که به بهانه 52 گروگان آمریکایی در سال 58، توئیت های تهدیدآمیز می فرستد، حتما در تاریخ خوانده است که ایران در ماجرای گروگان گیری، آنقدر گروگانها را نگه داشت تا در نهایت کارتر، همان کسی که حاضر نشد محمدرضا پهلوی را تسلیم ایران کند، در انتخابات شکست خورد.
حالا نوبت ترامپ رسیده است. انتقام مشروع، همان گروگانی است که در دست ایران است و تهران می تواند شب انتخابات ریاست جمهوری آمریکا این گروگان را مقابل دوربین ها، خبرساز کند.
ترامپ این روزها بیش از آنکه از موشک های ایرانی و شعار «انتقام، انتقام» بترسد، از «سکوت» ایران هراس دارد. آمریکا می خواهد بازی را تمام کند، اما یان تازه شروع ماجراست؛ شاید برای همین است که اکانت توئیتری رهبر انقلاب، روز شهادت سردار سلیمانی، فقط نوشت: بسم الله الرحمن الرحیم.
منبع: خبرفوری
خبرگزاری دلستانه در شبکه های اجتماعی:
تمامی حقوق مادی و معنی این سایت متعلق به دلستانه است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است. خبرگزاری دلستانه