ایران، آمریکا و متحدان عرب آن تمایلی به ورود به یک جنگ بزرگ دیگر را ندارند. در عوض، انجام عملیات در مناطق خاکستری و جنگهای ترکیبی، به بخشی پایدار در توازن خلیج فارس تبدیل خواهد شد.
سرویس جنگ نرم مشرق - مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی با انتشار گزارشی راهبردی با عنوان «ایران و تغییر توازن نظامی در خلیج فارس» به قلم آنتونی کوردزمن از مدیران و اعضای ارشد این اندیشکده آمریکایی به بررسی و ارزیابی نقش سیاستها و نیروهای امنیتی ایران، کشورهای عرب خلیج فارس و آمریکا در منطقه خلیج فارس پرداخت و نوشت: این ارزیابی در زمانی منتشر میشود که کرونا ویروس به وضوح میتواند تأثیر عمدهای بر توازن منطقهای داشته باشد، اما این تأثیر هنوز به حدی مبهم است که پرداختن به جزئیات آن را ناممکن میکند. اما حتی اگر تنها روندهای اصلی جاری و تأثیرگذار بر توازن خلیج فارس مورد بررسی قرار گیرند، به روشنی میتوان دید که تغییراتی- کموبیش در همه ابعاد سیاسی و استراتژیک که توازن را شکل میدهند- در حال رخ دادن است. دورانی که در آن، مجموعه اختلافات نسبتاً سادهای بین بلوک متشکل از ایالات متحده و کشورهای عرب خلیج فارس و بلوک کوچکتر، شامل بازیگران دولتی و غیردولتی به رهبری ایران وجود داشت، مدتهاست که پایان یافته است.
مخاطبان گرامی، محتوا و ادعاهای مطرحشده در این گزارش، صرفاً جهت تحلیل و بررسی رویکردها و دیدگاههای اندیشکدههای غربی منتشر شده است و ادعاها و القائات احتمالی این مطالب هرگز مورد تأیید مشرق نیست.
نقش در حال تغییر و غیرقطعی دولتهای کلیدی
این اندیشکده در بخش نخست این گزارش، مجموعه تغییرات عمده در توازن نظامی کشورها را بررسی کرده. این تغییرات عبارتند از تغییر جهت سیاسی و استراتژیک ایالات متحده، کشورهای عرب منطقه و ایران، که گستره آن فراتر از منطقه خلیج فارس است. این تغییرات، تأثیر سه جنگ مهم منطقهای، مجموعهای از جنگهای داخلی و تحولات سیاسی و دو دهه مبارزه با افراطیگری و تروریسم را نشان میدهد. این تغییرات باعث شده عراق، نقش استراتژیک مهم و سرنوشتسازی در کشمکشهای بین ایران و ایالات متحده و شرکای استراتژیک عرب آن ایفا کند. در همین حال، ایران نفوذ و درگیریهای خود در خلیج فارس را به یمن، اقیانوس هند و دریای سرخ گسترش داده است. تغییرات عمدهای که در حال تغییر شکل توازن در خلیج فارس هستند و بسیاری از آنها به نفع ایران پیش میروند، شامل روندهای زیر است:
تغییر ابعاد نظامی توازن
این تغییرات با تغییرات دیگری که در قدرت منطقهای رخ داده، برهمکنش داشتهاند. در درجه اول، ایران به رقیبی به مراتب موفقتر از آنچه منابع نظامی آن نشان میدهد، تبدیل شده است. در واقع، اگر توازن را با مفهوم نظری و آرمانی آن بررسی کنیم، ایالات متحده و کشورهای عرب خلیج فارس باید از مزیت قاطع برخوردار باشند.
این ایران بوده که از بسیاری از شکافهای بین کشورهای عرب بهرهگیری کرده و موفقیت فزایندهای به دست آورده است. ایران همواره از اختلافات داخلی در لبنان و ظهور حزبالله از زمان تهاجم اسرائیل به لبنان در سال ۱۹۸۲، بهرهبرداری کرده است. تحولات سیاسی که از سال ۲۰۱۱ در سوریه آغاز شد، این کشور را دچار چنددستگی کرد. در نتیجه این امکان برای ایران فراهم شد تا از آن زمان، نفوذ خود در سوریه را بهطور پیوسته گسترش دهد. ایران همچنین توانسته از اختلافات بین کشورهای عرب خلیج فارس در مورد نحوه مقابله با ظهور جنبشهای افراطی- مانند اخوانالمسلمین- بهرهبرداری کند و در بهرهگیری از جنگ داخلی یمن که از سال ۲۰۱۵ آغاز شده نیز موفق عمل کرده است.
این اندیشکده در بخش دیگری از گزارش خود مدعی شد: در دهه گذشته، قابلیت ایران در حمایت از دولتهایی مانند سوریه و بازیگران غیردولتی مانند حوثیها و حزبالله و نفوذ در آنها پیوسته بهبود پیدا کرده و این کار را با بهرهگیری از جنگهای ترکیبی و درگیریهای سیاسی-نظامی در مناطق خاکستری انجام داده است. ایران برای بهرهبرداری از درگیری اعراب با افراطگرایان اسلامی و اختلافات فرقهای بین اهل سنت و شیعیان و همچنین، اختلافات قومی بین اعراب و کردها از ابزارهایی مانند نیروی قدس، انتقال سلاح، نیروهای داوطلب و کمکهای نقدی استفاده کرده است.
قابلیتهای جنگ نامتقارن
در بخش بعدی این ارزیابی، دومین مجموعه عمده از تغییرات در توازن بررسی شده است. این تغییرات، ناشی از توسعه گستره وسیعی از قابلیتهای جنگ نامتقارن ایران در خلیج فارس و آبهای مجاور آن در دریای عمان، اقیانوس هند و دریای سرخ است. این بخش، تنها به ارزیابی توازن دریایی نپرداخته و تمرکز آن فراتر از نیروی قدس است، یعنی همه عناصر نامتقارن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، که نیروهای نظامی منظم ایران یا ارتش و دیگر بخشهای حکومت ایران میشود. این تحلیل همچنین توازن نیروی زمینی را از دیدگاه متفاوتی بررسی میکند. همه قدرتهای بزرگ درگیر، نیروهای زمینی بزرگی را برای کشورهایی با حد و اندازه متفاوت توسعه دادهاند. اما جغرافیا و توازن کلیتر قابلیتهای جنگی مشترک در منطقه، قابلیت آنها برای انجام تهاجم پایدار و تحرکات جنگی در خارج از قلمرو خود را به شدت محدود کرده است و حمله به ایران یا عربستان سعودی و اشغال هر یک از آنها پیروزی چندان معناداری برای «پیروز» میدان نخواهد بود.
ایران از توسعه نظامی نیز بهرهبرداری کرده است. فوریترین گام روبهجلوی ایرانیها، توسعه طیف وسیعی از قابلیتهای مقرونبهصرفه جنگ نامتقارن و قابلیتهای موردنیاز برای جنگ ترکیبی و جنگ در مناطق خاکستری بوده است. این قابلیتها از نیروی قدس- و توانایی حمایت از نیروهای نظامی خارجی و بازیگران غیردولتی- تا قابلیتهای مهم دریایی- موشکی- هوایی برای تهدید و حمله به اهداف دریایی، کشتیها/ نفتکشها و اهداف ساحلی ثابت در خلیج فارس را شامل میشوند.
حمله عراق به ایران که در ۲۲ سپتامبر ۱۹۸۰ آغاز شد، حکومت ایران را بر آن داشت تا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را تأسیس کند، نیرویی که به شدت به تسلیحات و تاکتیکهای نامتقارن اتکا داشت. اما حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ منجر به بازسازی نیروهای دفاع ملی ایران شد. این کشور با ترکیب نیروهای نظامی منظم، نیروهای سپاه و نیروهای مقاومت مردمی موسوم به بسیج، علاوه بر ایجاد قابلیت دفاع در عمق، توانایی انجام جنگهای نامنظم مستمر در برابر هر قدرت مهاجم یا اشغالگری- که تهدیدی مهم برای کشور بزرگی با بیش از ۸۰ میلیون نفر جمعیت محسوب میشود- را به دست آورد.
نیروهای ایران به لحاظ آموزش، تسلیحات و قابلیتها بهطور پیوسته و به مرور زمان پیشرفت کردهاند. این باعث شده، قابلیت ایران برای تهدید جریان صادرات نفت از خلیج فارس و ارعاب یا حمله به کشتیها و تحرکات دریایی در سراسر خلیج فارس و تنگه هرمز بهبود پیدا کرده و در دریای عمان، اقیانوس هند، بابالمندب و دریای سرخ نیز افزایش یابد. این وضعیت، تهدید مهم و نگرانکنندهای برای صادرات حدود ۲۰ درصد از نفت و بخش بزرگی از صادرات گاز طبیعی مایع جهان مطرح میکند.
قابلیتهای جنگ موشکی
بخش نهایی این ارزیابی به بررسی تغییراتی پرداخته است که ناشی از رشد قابلیتهای موشکی و راکتی ایران و علاوه بر آن، افزایش طیف وسیع قابلیتهای تهاجمی متعارف و دقیق این کشور است. این تحلیل نشان میدهد که تغییرات مذکور، چه تأثیری روی توازن پدافند هوایی زمینپایه و هواپایه و علاوه بر آن، روی توازن نسبی قابلیتهای بازدارنده و جنگی ایرانیها و کشورهای عرب خلیج فارس داشتهاند.
ایران با بهبود قدرت موشکی و راکتی خود نیز در حال انجام مجموعه مهم دیگری از برنامههای توسعه نظامی است. از زمان جنگ ایران و عراق، ایران در تلاش برای جبران ناتوانی در مدرنسازی نیروی هوایی و قابلیتهای پدافند هوایی خود و همچنین قطع وابستگی به جنگندههای فرسوده آمریکایی، نسخههای صادراتی هواپیماهای روسی و چینی و چند دهه استفاده از موشکهای زمین به هوای قدیمی، اقدام به توسعه موشکهای بالستیک کرده است. ایران در سال ۲۰۱۹ و در جریان حملات دقیق خود به پایگاه هوایی آمریکا در عراق و تأسیسات نفتی سعودی ثابت کرد که به لحاظ قابلیتهای تهاجمی متعارف و دقیق، علاوه بر موشکهای بالستیک، در زمینه موشکهای هواپایه کروز و پهپادهای جنگی نیز از مزیت عمدهای برخوردار است. این کشور همچنین نشان داده که میتواند سامانههایی را مستقر کند که بازیگران غیردولتی متحد آن مانند حزبالله و حوثیها از آنها استفاده کنند.
اکنون ایران در حال توسعه و استقرار طیف فزایندهای از سامانههای موشکی بالستیک و کروز زمین، دریا و هواپایه است که میتوانند اهداف نظامی کلیدی را مورد حمله قرار دهند. برخی کارشناسان معتقدند که این سامانهها به اندازهای دقیق هستند که ضمن توانایی انهدام اهداف نظامی کلیدی آمریکا و کشورهای عربی، بهطور بالقوه میتوانند با استفاده از کلاهکهای متعارف، پایگاههای هوایی و عملیاتهای دشمن را نیز سرکوب کنند. ایران هماکنون نیز میتواند با حمله به اهداف ثابت غیرنظامی و حیاتی مانند تأسیسات کلیدی تولید و صادرات نفت، تا حد قابل توجهی به «نابودی حتمی طرفین» دست یابد. همچنین احتمالاً قادر است خسارتهای عمدهای به زیرساختهایی مانند نیروگاههای برق، تأسیسات آبشیرینکن، خدمات رفاهی شهری و ساختمانهای مهم وارد آورد. علاوه بر این، ایران این سامانهها را روی طیف وسیعی از سکوهای پرتاب، از کشتیها گرفته تا پرتابگرهای زمینی متحرک و هواپیماها مستقر میکند و حالا به سراغ سوخت جامد یا سامانههای کوچکتری رفته که سطح بالایی از پراکندگی، تحرکپذیری و واکنش سریع را ارائه میدهند.
خلیج فارس به استراتژیها و تاکتیکهای «سان تزو» نیاز دارد
بهطور خلاصه، به هیچ وجه معلوم نیست که توانایی پیروز شدن در یک جنگ بزرگ، معیار مناسبی برای توازن نظامی در خلیج فارس باشد. خلیج فارس به استراتژیها و تاکتیکهای «سان تزو» نیاز دارد و نه «کلاوزویتس». این توانایی استفاده از نیروهای نظامی برای نفوذ و تهدید، حمایت از دیگر بازیگران دولتی و غیردولتی و انجام عملیات در مناطق خاکستری، نشانگر محدودهای عملی است که میتوان در آن، از نیروها در منطقه به بهترین وجه استفاده کرد. جالب اینجاست که ضعفهای ایران آن را وادار کرد تا یاد بگیرد چگونه در این محدوده، از قدرت خود بهترین بهرهگیری را داشته باشد. دولتهای عربی نیز دچار چندپارگی، اختلاف و ناکارآمدی شدهاند و در عین حال، ایالات متحده بر مبارزه با تروریسم و فروش تسلیحات تمرکز کرده و بهطور چشمگیری، به کاهش استقرار نیروهای خود در منطقه روی آورد.
احتمال جنگ با ایران فراتر از محدوده احتمالات نیست، اما طبق آنچه این تحلیل ارائه میدهد، در مقایسه با احتمال بروز درگیریها در سطح مناطق خاکستری، امکان کمتری دارد. با توجه به تاریخچه این تغییرات، واضح است که ایران، ایالات متحده و شرکای استراتژیک عرب آن تمایلی به ورود به یک جنگ بزرگ دیگر را ندارند. در عوض، انجام عملیات در مناطق خاکستری و جنگهای ترکیبی، همراه با اقداماتی برای نفوذ سیاسی در جهت دستیابی به کنترل و نفوذ منطقهای و جنگ تهدید و ارعاب و خشونت سطح پایینتر به بخشی پایدار در توازن خلیج فارس تبدیل شده است.
با این وجود، رویدادها نیز میتوانند رفتارها را تغییر دهند. کرونا ویروس میتواند در آینده، تأثیر چشمگیری روی برداشت دولتهای حوزه خلیج فارس از چالشهای امنیتی خود و اولویت نسبی بودجه غیرنظامی در برابر بودجه امنیت ملی داشته باشد. شیوع این ویروس میتواند منجر به کاهش استقرار نیروهای آمریکایی، بودجه نظامی و واردات تسلیحاتی اعراب و نیز بودجه نظامی و تولید داخلی تسلیحات نظامی ایران شود.
هماکنون این ویروس تقاضا برای خرید نفت و قیمت نفت را بهطور قابل توجهی کاهش داده است. پایدار شدن این روند میتواند حتی ثروتمندترین کشورها را به کاهش بودجه امنیت ملی، واردات تسلیحات و اتخاذ اقداماتی برای اصلاحات اقتصادی و کاهش وابستگی به صادرات نفت وادار سازد. اما همانطور که قبلاً نیز اشاره شد، این روند چنان غیرقطعی و نامشخص است که در حال حاضر، هرگونه تلاش برای ارزیابی تأثیر این ویروس نمیتواند چیزی بیش از حدس و گمانهزنی باشد. بر همین اساس، این تحلیل هشدار میدهد که برآورد تأثیر شیوع کرونا ویروس به تفصیل امکانپذیر نیست، اما قطعاً این تأثیر واقعی خواهد بود
خبرگزاری دلستانه در شبکه های اجتماعی:
تمامی حقوق مادی و معنی این سایت متعلق به دلستانه است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است. خبرگزاری دلستانه