ترامپ استیو ویتکاف، نماینده خاورمیانه خود، را مأمور بررسی امکان توافق دیپلماتیک با ایران کرده است و هفته گذشته اظهار داشت: «واقعاً خوب میشود اگر بتوان مشکلات مربوط به برنامه هستهای ایران را حل کرد.»
فایننشال تایمز نوشت: سالها بود که پرچم ایالات متحده بر کف زمین مجتمع ریاست جمهوری ایران نقاشی شده بود، بهطوری که بازدیدکنندگان هنگام ورود به ساختمان ناچار به عبور از روی آن میشدند. اما اندکی پیش از مراسم تحلیف دونالد ترامپ، این پرچم بهطور بیسروصدا حذف شد. هیچ توضیح رسمی از سوی مقامات ایرانی ارائه نشد، اما این اقدام نشاندهنده تغییر تدریجی در دیدگاه تهران بود.
به گزارش سرویس بینالملل انتخاب، در ادامه این مطلب آمده: این تغییر دیدگاه، در حالی شکل گرفته که سال ۲۰۲۵ میتواند مهمترین سال برای ایران از زمان جنگ ایران و عراق باشد. مقامات ایرانی امیدوارند از تقابل اجتناب کرده و حتی با رئیسجمهور جدید آمریکا به توافق برسند. بازگشت دشمن اصلی آنها به کاخ سفید در شرایطی اتفاق میافتد که بنبست هستهای طولانیمدت ایران با غرب به اوج خود رسیده است.
ولی نصر، استاد دانشگاه جان هاپکینز، میگوید: «این سال، سالی بسیار بحرانی است، عمدتاً به این دلیل که بافت استراتژیک برای ایران بهطور چشمگیری تغییر کرده است.»
نشانههایی از آمادگی برای توافق؟
انتظار میرود که ترامپ، که در دوره اول خود از توافق هستهای ۲۰۱۵ خارج شد و کمپین «فشار حداکثری» را با اعمال تحریمهای شدید علیه ایران آغاز کرد، دوباره به سیاستهای سختگیرانه بازگردد. با این حال، نشانههایی وجود دارد که او ممکن است مایل به مذاکره باشد.
ترامپ استیو ویتکاف، نماینده خاورمیانه خود، را مأمور بررسی امکان توافق دیپلماتیک با ایران کرده است و هفته گذشته اظهار داشت: «واقعاً خوب میشود اگر بتوان مشکلات مربوط به برنامه هستهای ایران را حل کرد.»
دیپلماتهای غربی میگویند دولت مسعود پزشکیان، رئیسجمهور اصلاحطلب ایران، سیگنالهایی درمورد آمادگی برای توافق نشان داده است.
اما این دیپلماتها هشدار میدهند که اگر چنین توافقی حاصل نشود، ایران در مسیر برخورد با غرب قرار خواهد گرفت. قدرتهای اروپایی که در دوره اول ترامپ مخالف کمپین فشار حداکثری او بودند، اکنون از رفتار ایران، از جمله ادامه گسترش فعالیتهای هستهای، فروش سلاح به روسیه، بهشدت خشمگین هستند.
تشدید فشارهای هستهای
ایران اکنون اورانیوم را در سطحی نزدیک به درجه تسلیحاتی غنی میکند و بیش از هر زمان دیگری به داشتن ظرفیت تولید بمب هستهای نزدیک شده است. دیپلماتها میگویند آنها خواهان اقدام عملی هستند، نه حرف.
با نزدیک شدن به تاریخ انقضای مفاد موسوم به «بندهای غروب» توافق هستهای در اکتبر، ایران با خطر آغاز فرآیند موسوم به «بازگشت خودکار تحریمها» از سوی قدرتهای غربی مواجه است. این اقدام میتواند به بازگشت تحریمهای سازمان ملل و انزوای بینالمللی بیشتر منجر شود، البته اگر توافق جایگزینی بهدست نیاید.
در داخل ایران، اصلاحطلبان بحثهای علنی را درمورد لزوم مذاکره آغاز کردهاند. آنها استدلال میکنند که این ممکن است آخرین فرصت ایران برای جلوگیری از بحران باشد.
خبرگزاری دلستانه در شبکه های اجتماعی:
تمامی حقوق مادی و معنی این سایت متعلق به دلستانه است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است. خبرگزاری دلستانه