با وجود اینکه استرس به میزان کم آن خوب است و باعث میشود بدن ما از شرایط خطرناک دور بماند، اما استرس بیش از اندازه باعث بروز مشکلات جسمی و روحی شدید میشود.
در این مطلب به شما خواهیم گفت زمانی که موقع استرس و تنشهای روحی، ناخنها یا لثه هایتان را میجویید و آرامش درونی تان از بین میرود، چه بلایی بر سر ارگانهای بدن میآید و چه اعضایی بیشترین آسیب را تحمل میکنند.
استرس ارمغان زندگی مدرن
مدرنتیه به نیت آسان کردن زندگی بشری ظهور یافت. البته به هدف خود نیز رسید، اما در عوض باری بر دوش آدمی نهاد به نام استرس!
هر چه زندگی مدرن در سایهی مدرنیته شتاب بیشتری میگیرد، استرسها و تنشهای روحی نیز افزایش مییابد، تا جایی که گاهی کنترل این تنشها برای انسان غیرممکن میشود.
مسئلهی نگران کننده این است که اکثر افرادی که از استرس زیاد رنج میبرند توجهی به این وضعیت ندارند و در نهایت سلامتی شان را با عواقب جدی روبه رو میسازند.
نتایج پژوهشی که در انجمن روانشناسی آمریکا APA انجام شده است نشان میدهد ۴۰ درصد افراد بزرگسالی که از استرس رنج میبرند، دچار مشکلات و اختلالات خواب هستند. حتما خودتان از عواقب جدی کم خوابی مطلع هستید.
علاوه بر این استرس اندامهایی را تهدید میکند که ضعف آنها کیفیت زندگی فرد را پایین میآورد. در واقع استرس از پوستتان گرفته تا ریه ها، قلب و روده هایتان را درگیر میکند.
استرس دشمن پوست
حتما خودتان تا کنون متوجه شده اید، زمانی که دچار استرس و تنش میشوید، پوستتان کدر شده و طراوت خود را از دست میدهد.
فشارهای روحی و استرس شرایطی را فراهم میسازد که بدن در معرض واکنشهای التهابی قرار بگیرد. این مسئله نیز باعث مسدود شدن منافذ پوستی میشود.
در این صورت نیز پوست قرمز شده و محل تجمل سبوم و چرک میشود. به طور خلاصه، استرس سلامت پوست را به خطر انداخته و یکی از عوامل اصلی بروز آکنه محسوب میشود.
استرس دشمن ریهها
ریهها جزو ارگانهای حیاتی و البته حساس هستند. نتایج پژوهشی که در دانشگاه سائوپولو انجام شده است نشان میدهد که بین استرس وبیماری آسم ارتباط وجود دارد.
ریهها زمانی مریض میشوند که عملکرد آنها تحت تاثیر استرس و تنشهای روحی دچار اختلال شود و نتوانند به طور موثر در برابر عوامل خارجی عکس العمل نشان دهند.
احتمالا برای خودتان نیز پیش آمده است زمانی که دچار استرس میشوید نمیتوانید به درستی نفس بکشید.
اگر بدن تان در معرض استرس مزمن و طولانی مدت باشد، ریهها آسیب بیشتری میبینند.
استرس دشمن قلب
قرار گرفتن طولانی مدت و دائمی با تنش و فشارهای روحی باعث میشود که استرس زیاد شده و میزان کلسترول، فشار خون و همچنین تری گلیسیرید خون افزایش پیدا کند.
متخصصان آمریکایی بر این عقیده هستند افرادی که تحت استرس طولانی مدت و مزمن هستند، با اختلال در ضربان قلب مواجه میشوند. در نتیجه اگر میخواهید قلبی آرام داشته باشید، استرس هایتان را کنترل کنید.
استرس دشمن چشمها
نتایج پژوهشهای محققان اروپایی نشان میدهد که فشار روحی و جسمی زیاد میتواند باعث بروز لرزش و ارتعاشاتی در ناحیه چشمها میشود. این مسئله نیز باعث بروز تحریکاتی در عضلات کوچکی میشود که وظیفهی بالا بردن پلکها را دارند.
علاوه بر این، استرس باعث بروز التهاب چشم و تاری دید میشود.
استرس دشمن کبد
تجمع هورمونهای استرس در بدن باعث تخریب سلولهای کبدی میشود. در نتیجه کبد ضعیف شده و در معرض بیماری قرار میگیرد.
استرس دشمن مغز
استرس و فشارهای روحی باعث افزایش میزان هورمونی به نام کورتیزول میشود. این هورمون را هورمون استرس مینامند.
میزان بالای کورتیزول روی لب فرونتال مغز تاثیر منفی میگذارد. باید بدانید که این منطقه از مغز مسئول تصمیم گیری، افکار خلاقانه، حل مسئله، حافظه و ... است.
استرس دشمن کلیهها
میزان بالای کورتیزول باعث میشود که برخی ارگانها تحت تاثیر دفع فسفات از طریق کلیهها قرار بگیرند.
این مسئله نیز باعث حساسیت و آسیب پذیری عضلانی و تخریب بافت استخوانی مانند راشیتیسم شود.
استرس دشمن رودهها
سلامت رودهها تاثیر زیادی روی سلامت عمومی بدن دارد. به همین دلیل باید مراقب سلامتی رودهها و دستگاه گوارش بود.
زمانیکه استرس بالا میرود، مشکلات رودهای نیز بروز میکند و علائمی مانند گاز معده، دل درد و التهاب افزایش پیدا میکند.
راههای مقابله با استرس
برای مقابله با استرس در گام اول باید به فکر تغییر سبک زندگی خود باشید.
اگر شما هم جزو میلیونها انسان روی کرهی زمین هستید که مدام نگران برنامههای کاری و زندگی خود هستید، بهتر است از روشهای آرامبخش استفاده کنید.
فعالیتهایی مانند یوگا را دریابید.
هر روز ورزش کنید. پیاده روی روزانه در هوای آزاد داشته باشید.
در محل کارتان حتما ساعاتی را برای استراحت، کشش عضلات و هواخوری اختصاص دهید.
زمانی که خسته میشوید دست از کار بکشید.
از افراد منفی باف و بدبین دوری کنید.
به تغذیه تان اهمیت ویژهای بدهید و مصرف آب را بیشتر کنید.
عادتهای بدی مانند مصرف دخانیات یا الکل را ترک کنید.
مهمتر از همه اینکه ارتباط تان را با خدا بیشتر کنید و با خواندن نماز، قرآن و دعا به خودتان آرامش دهید.